Vulgaritate sau artă? Românii, încă plini de prejudecăți (VIDEO) - LOOKPLUS
Vulgaritate sau artă? Românii, încă plini de prejudecăți (VIDEO)

Vulgaritate sau artă? Românii, încă plini de prejudecăți (VIDEO)

Se spune că în artă totul este permis. Dar cum poți fi sexy fără să fii vulgar? Este dilema la care trebuie să răspundă orice fotograf de nuduri artistice.

Liniile fine, curbele perfecte și jocurile de lumini și umbre sunt câteva dintre detaliile care fac diferența. Chiar și așa, artiștii din România se confruntă cu o altă problemă: prejudecățile oamenilor.

Nudul artistic este considerat unul dintre cele mai dificile genuri fotografice. Orice detaliu lăsat la voia întâmplării poate da impresia de vulgar, iar munca fotografului cade în derizoriu. Cu asta se confruntă și Lucian. Așa că mânuiește cu mare grijă aparatul, în timp ce încearcă să își facă modelul să se simtă cât mai confortabil.

Tatăl său este cel care i-a deschis porțile acestei lumi, dar spre deosebire de el, fotograful nu are un studio. Biroul său poate fi improvizat în parc, pe o autostradă sau într-o hală părăsită.

De 2 ani Lucian lucrează la un proiect interesant: lupta eternă între bine și rău este imaginată de modelele fotografului purtând măști pe față. Cele albe, în ipostaze angelice, reprezintă binele, iar cele negre simbolizează maleficul. Astfel, privitorul nu poate fi păcălit de niște ochi albaștri sau un machiaj perfect. Contează doar limbajul trupului.

„E o limită extrem de subțire să spunem, între fotografia vulgară și fotografia de artă. Eu sper că încă rămân în latura artei, să nu cad în latura cealaltă. E destul de greu pentru că poate fi interpretabilă”, a precizat Lucian.

Fetele care pozează pentru Lucian spun că se simt foarte bine în fața aparatului de fotografiat.

Partea cea mai grea este însă atunci când vine vorba despre recunoașterea meritelor. Dorința fiecărui artist este ca munca lui să fie cât mai vizibilă, dar în România societatea este încă mult prea conservatoare pentru astfel de expoziții. Așa că Lucian, ca mulți alți colegi de-ai săi de breaslă, este mult mai apreciat în străinătate.

„Fiind nuduri, fiind mai agresive, nu e o nuditate exagerată și nici nu dăm spre pornografie, dar se pare că românii nu sunt tocmai receptivi la toată povestea asta și de asta am primit răspunsuri negative, însă în străinătate este extrem de apreciată”, a adăugat fotograful.

Ideea viitoarei expoziții este să printeze fiecare fotografie la dimensiuni naturale. Pentru asta are nevoie însă de sponsori, iar finanțarea i-ar permite fotografului să depășească granițele României, acolo unde nudul este privit drept o artă fără prejudecăți.

15 decembrie 2014

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi LIVE posturile: