Peștele, un lux pentru români (VIDEO) - LOOKPLUS
Peștele, un lux pentru români (VIDEO)

Peștele, un lux pentru români (VIDEO)

Are balta pește, dar românii nu au bani să îl cumpere. Un studiu arată că românii consumă de 5 ori mai puțin pește decât restul europenilor.

Oamenii spun că de vină sunt prețurile prea mari ale produselor piscicole, în comparație cu veniturile lor foarte mici. Asta deși nutriționiștii ne recomandă să punem mai mult preț pe sănătate și să consumăm pește cel puțin de 2 ori pe săptămână, deoarece este unul dintre cele mai sănătoase alimente.

Oficialii ministerului Agriculturii spun că înainte de Revoluție românii consumau anual circa 8 kilograme de pește pe cap de locuitor. 10 ani mai târziu, consumul s-a redus de 4 ori. În prezent cifrele au mai crescut puțin, dar încă suntem mult sub media europeană.

Românii consumă anual maxim 4 kilograme și jumătate de pește, adică de 5 ori mai puțin decât media înregistrată în țările europene. În topul preferințelor românilor, se află macroul urmat de crap, șalău și somn.

Nici vecinii noștri unguri nu se înghesuie să mănânce foarte mult pește. În alte state însă consumul atinge cifre-record.

Maghiarii consumă mai puțin pește decât românii, respectiv 3 kilograme pe cap de locuitor, într-un an. Spaniolii ajung să consume chiar 60 de kilograme. Primul loc în topul consumatorilor de pește este ocupat de japonezi, cu peste 90 de kilograme.

Oamenii recunosc că mânâncă pește din ce în ce mai rar. Motivul: stau prost cu banii.

Nutriționiștii spun că peștele este unul din cele mai sănătoase alimente, atâta vreme cât este gătit corespunzător.

Peștele este un aliment foarte bogat în proteine de calitate, proteine care conțin toți aminoacizii esențiali și care ar trebui să fie prezenți în alimentația noastră de 2-3 ori pe săptămână.

În medie, prețul unui kilogram de pește pornește de la 20 de lei, dar poate ajunge și la câteva sute de lei.

23 octombrie 2014

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi LIVE posturile: