Un progres uriaș pentru nevăzători. Dispozitivul cu ajutorul căruia pot percepe lumina (VIDEO) - LOOKPLUS
on hide">
Un progres uriaș pentru nevăzători. Dispozitivul cu ajutorul căruia pot percepe lumina (VIDEO)

Un progres uriaș pentru nevăzători. Dispozitivul cu ajutorul căruia pot percepe lumina (VIDEO)

Nevăzătorii au de acum șansa la o viață independentă, după ce medicii din Statele Unite au reușit să dezvolte un simulator electric care permite pacienților să distingă conturul obiectelor și astfel să se orienteze mai ușor. Cu ajutorul unui asemenea ochi bionic, un american a reușit după mai bine de 30 de ani să perceapă din nou lumina.

Pe când avea 37 de ani, Larry Hester și-a pierdut vederea din cauza unei afecțiuni degenerative a retinei. Bărbatul tăiește de peste 3 decenii în întuneric. În urmă cu o lună Larry a fost supus unei intervenții chirurgicale și i s-a implantat un stimulator electric în ochiul stâng, iar acum poate distinge lumina.

„A fost incredibil. A fost luminos şi a fost semnificativ. A trebuit să inspir adânc şi a fost… a fost greu să rostesc clar ce simţeam”, povestește Larry.

Deşi implantul nu redă integral vederea, cu ajutorul acestuia pacienții reușesc să distingă conturul obiectelor și astfel se pot orienta mai ușor.

„E ca şi cum, dacă vă puteţi imagina, un tip de vedere pixelată prin care ei sunt stimulaţi cu bliţuri de lumină. Când observă ceva care e luminos şi când camera lor percepe ceva ce e mai întunecat atunci primesc mai puţine bliţuri de lumină”, explică Patrick Finnerty, stomatolog.

După ce se va acomoda cu implantul, bărbatul va putea avea o viață mai independentă.

Larry e al 7-lea pacient din Statele Unite căruia i s-a implantat un asemenea dispozitiv.

Sursa foto: www.today.com

15 octombrie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi LIVE posturile:

Despre LOOKPLUS

( + 40 ) 770 49 49 49
– intre orele 10:00 – 14:00 L-V –

Str Cetatii nr 39/2
400166, Cluj-Napoca