Nu e o glumă! Gazele pentru populație se scumpesc din 1 aprilie

Nu e o glumă! Gazele pentru populație se scumpesc din 1 aprilie

Prețul gazelor va crește cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejați pe parcursul anului de eventuale creșteri neașteptate de prețuri pe piața liberă.

Anunțul a fost făcut de Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). „De la 1 aprilie, conform Ordonanței de Urgență 64 (din 2016, n.red.), care este în dezbatere în Parlament și considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieței de gaze naturale din România, cu referire exactă către piață casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preț reglementat pentru producția de gaze și vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale prețului final: tarifele de rețea, de furnizare și elementele care sunt considerate monopol natural”, a declarat Havrileț.

Potrivit acestuia, măsura va duce la o majorare între 5 și 6% a prețurilor actuale pentru populație: „În previziunea noastră, considerăm o creştere de câţiva lei pe MWh, adică o creştere între 5% şi 6% pe mia de metri cubi”.

Niculae Havrileț a precizat faptul că populaţia va fi în continuare protejată în faţa unor fluctuaţii majore a preţurilor pe piaţa liberă. „Achiziţia gazelor pentru populaţie se va face pentru un an de zile, este aşa-numitul an gazier, pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie-aprilie. Practic, furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg”, a subliniat președintele ANRE.

9 martie 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Look TV

( + 40 ) 770 49 49 49
– intre orele 10:00 – 14:00 L-V –

Str Cetatii nr 39/2
400166, Cluj-Napoca