Mexicanii, speranța nevăzătorilor: au creat ochelarii cu GPS și ultrasunete (VIDEO) - LOOKPLUS
Mexicanii, speranța nevăzătorilor: au creat ochelarii cu GPS și ultrasunete (VIDEO)

Mexicanii, speranța nevăzătorilor: au creat ochelarii cu GPS și ultrasunete (VIDEO)

Un grup de cercetători din Mexic a creat un prototip de ochelari inteligenţi care le-ar putea schimba viața celor cu deficiențe de vedere.

Dispozitivul optic îi poate feri pe nevăzători de obstacole și îi ajută să se orienteze mai ușor.

Ochelarii inteligenți au fost creați la Centrul de Cercetare și Studii Avansate din Guadalajara, Mexic. Ideea a fost de a transforma ochelarii tradiționali într-un dispozitiv de navigare, care va permite nevăzătorilor să se deplaseze liberi, fără să se lovească de obstacole. Ochelarii sunt dotaţi cu tehnologie cu ultrasunete, GPS, senzori de sunet și o voce artificială care ghidează utilizatorul.

„Proiectul Ghidul inteligent este încercarea de a dezvolta ochelari inteligenţi pentru a ajuta oamenii cu deficiențe de vedere, în viața lor de zi cu zi. Ei pot recunoaşte documente, bilete, culori, și de asemenea, ajută la mobilitatea lor, recunoscând obstacole şi îi direcţionează pentru a ajunge la destinația lor prin GPS”, a precizat Alfonso Rojas Domínguez.

Deocamdată nu a fost stabilit prețul de comercializare al ochelarilor inteligenți, însă cu siguranță nu vor fi chiar un chilipir.

„Încercăm să stabilim un preț pentru acești ochelari, între 1.000 și 1.500 de dolari. Trebuie să înțelegeți că suntem constrânși de costul tehnologiei. Nu vrem să facem un produs pentru a ne îmbogăți. Nu e vorba de asta”, a precizat Eduardo Corrochano, șef de proiect.

Ochelarii au fost deja brevetați, iar în curând va fi demarată și producția lor.

Sursa foto: www.euronews.com

19 septembrie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi LIVE posturile:

Despre LOOKPLUS

( + 40 ) 770 49 49 49
– intre orele 10:00 – 14:00 L-V –

Str Cetatii nr 39/2
400166, Cluj-Napoca