Mărturiile emoționante ale unei profesoare românce în India (VIDEO) - LOOKPLUS
Mărturiile emoționante ale unei profesoare românce în India (VIDEO)

Mărturiile emoționante ale unei profesoare românce în India (VIDEO)

Dacă vă imaginați că a fi profesor în România este misiune grea, stați să vedeți cum este în India. O tânără voluntară din țara noastră s-a aventurat pe continentul asiatic, unde a predat timp de 6 luni limba engleză. A găsit sărăcie și dezolare, iar experiența a ajutat-o să privească altfel problemele din sistemul nostru de învățământ.

Smaranda Cioban a terminat în anul 2012 facultatea de Studii Europene, dar imediat după aceea a ales calea străinătății. A mers în Norvegia, unde s-a implicat într-un program de studii care luptă împotriva sărăciei. Așa a ajuns ca în luna martie să meargă ca profesor voluntar tocmai în India. Acolo a găsit o altă lume.

„Am avut un drum de 250 de km de parcurs în 8 ore, într-un autobuz foarte aglomerat, fără aer condiționat, printre indieni. Prima dată când am văzut școala, am văzut o școală săracă, care părea o casă. Nu se distingea cu nimic de mahalaua unde era școala respectivă”, a povestit Smaranda Cioban.

În aceste condiții, un salariu minim pe economie primit în România, dar într-o școală civilizată, pare un răsfăț. Acolo Smaranda nu s-a ales decât cu bucuria copiilor când învățau un lucru nou și doar asta a determinat-o să își ducă misiunea la capăt.

„Ar putea fi numit și un lux. Dar oarecum pentru ei educația este ceva onorific. Probabil se bucură că au ocazia să meargă la școală chiar dacă nu e cea mai bună școală”, a mai adăugat aceasta.

Și-ar fi dorit să poate face mai multe pentru acei copii și speră ca într-o zi să le poată da din nou o mână de ajutor. În schimb privește cu ochi mai puțin critici problemele din sistemul românesc de învățământ.

„Aș dori să mă întorc pentru o perioadă acolo și după aceea să mă mai întorc, dar nu să locuiesc definitiv”, a recunoscut Smaranda.

8 decembrie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi LIVE posturile:

Despre LOOKPLUS

( + 40 ) 770 49 49 49
– intre orele 10:00 – 14:00 L-V –

Str Cetatii nr 39/2
400166, Cluj-Napoca