Facultatea, un lux tot mai greu accesibil românilor. Câți bani plătește un student într-un an universitar (VIDEO) - LOOKPLUS
Facultatea, un lux tot mai greu accesibil românilor. Câți bani plătește un student într-un an universitar (VIDEO)

Facultatea, un lux tot mai greu accesibil românilor. Câți bani plătește un student într-un an universitar (VIDEO)

A fi student în România devine încet-încet un lux. Tinerii care nu au avut norocul de a intra la buget trebuie să aibă un buzunar extrem de generos, care să acopere taxa de școlarizare, taxele administrative, de cazare și multe altele.

Astfel un student ajunge să plătească într-un an universitar chiar și 15.000 de lei.

La Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, taxa de școlarizare a crescut cu 400 de lei. Mult mai mult trebuie să plătească studenții care doresc să urmeze cursurile în limba engleză a Facultății de Medicină din Oradea. Acolo taxa a ajuns la aproape 10.000 de lei.

Pe lângă acestea se mai adaugă și alte taxe. În plus, studenții trebuie să scoată bani din buzunar și dacă nu învață destul de bine. Dacă își pică vreun examen, sunt buni de plată. În funcție de numărul de credite de la materia respectivă, pentru o singură disciplină, taxa de reexaminare variază la universitățile din țara noastră, între 25 de lei și 700 de lei.

Dacă tragem linie și calculăm, un student din România ajunge să plătească aproape 17 salarii minime pe economie într-un singur an universitar.

Specializările diferă foarte mult ca și costuri. De exemplu, la Psihologie costă în jur de 2.000-3.000 de lei, la Medicină ajung și până la 7.000-9.000 de lei.

Toți acești bani sunt reinvestiți în facultăți. Reprezentanții universităților spun că fondurile alocate de la Ministerul Educației sunt insuficiente.

„O parte din aceste taxe se folosesc pentru investiții în infrastructură, pentru modernizarea anumitor săli de curs, pentru achiziționarea de tehnologie, depinde foarte mult de necesitățile facultăților, a afirmat Paul Fărcaș, purtător de cuvânt al UBB Cluj.

Statisticile arată că 38% dintre universități au crescut valoarea taxelor de școlarizare și a celor administrative în anul universitar 2013-2014.

1 octombrie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi LIVE posturile:

Despre LOOKPLUS

( + 40 ) 770 49 49 49
– intre orele 10:00 – 14:00 L-V –

Str Cetatii nr 39/2
400166, Cluj-Napoca